Logo CreaCrien

Leuk! Plotten, plotteren… maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om te kunnen beginnen?

Plotteren kan in eerste instantie ingewikkeld lijken als je er niet bekend mee bent, maar wees gerust, het is eigenlijk heel toegankelijk, zelfs voor beginners! Of je nu creatief bent, gepassioneerd over gepersonaliseerde creaties, of gewoon een nieuwe hobby zoekt, plotteren kan een leuke en creatieve manier zijn om bezig te zijn met je passie. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Laten we daarom eens kijken naar de essentiële tools en materialen die je nodig hebt om te beginnen met plotteren.

  • Een snijmachine:

De snijplotter is het apparaat dat je gebruikt om je ontwerpen uit te snijden in materialen zoals vinyl (zelfklevende folie), flexfolie (hitte overdraagbaar voor op textiel) en papier/cardstock.

  • Snijmateriaal:

Met je plottermachine kun je vele soorten materiaal snijden zoals vinyl, flexfolie, flockfolie, karton, papier en/of zelfs stof. Zorg ervoor dat je voor elk type project het juiste materiaal en mesje gebruikt. Begin met een basisvoorraad en breid deze uit naarmate je ervaring opdoet.

  • Snijmat:

Een snijmat is een handige accessoire voor je plottermachine. Dit oppervlak houdt het materiaal tijdens het snijden op zijn plaats en voorkomt verschuivingen die de precisie van je ontwerp kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende kleefkrachten, gebruik per materiaal de juiste.

  • Ontwerpsoftware:

Voor het maken en voorbereiden van je ontwerpen om te snijden, heb je speciale ontwerpsoftware nodig die past bij je snijmachine. Denk aan programma’s als Silhouette Studio, Design Space of Leonardo Studio, afhankelijk van het merk van je machine.
Verdiep je goed in de verschillen! Het kan het verschil zijn tussen plezier en ergernis

  • Basisgereedschap:

Enkele basisgereedschappen zijn niet weg te denken bij het plotteren, zoals een pelhaak, rakel en een schaar of snijmesje. Deze tools helpen bij het verwijderen van stukjes folie die niet in je ontwerp horen, het aanbrengen van stickers en het op maat maken van je materiaal.

De basis is nu compleet, maar geloof me die zal zich langzaam maar zeker snel uitbreiden.
Nu is het zaak om alle aspecten van het plotteren jezelf eigen te maken.
Je kan dit natuurlijk allemaal zelf uitvogelen, maar je kan ook voor een workshop kiezen (informeer gerust naar de mogelijkheden) of wordt lid van de gezellige Facebookgroep van CreaCrien
Daar waar niet perfect nog steeds heel goed is!

Deel dit bericht: 

Geef een reactie